Ayurvedska jesenska prehrana

Konzumiranje sezonskih namirnica odličan je način održavanja zdravlja i vitalnosti organizma, ali i uspostavljanja ravnoteže s prirodom. Evo što ayurveda i makrobiotika preporučuju za jesenski meni.

U današnje vrijeme raznovrsna hrana postala nam je gotovo svakodnevno dostupna. Naviknuli smo kupovati uvozne namirnice, iako mnoge od njih nisu primjerene sezoni ni našem podneblju. U mnogim dijelovima svijeta ljudi imaju drugačiji pristup.
Pomno biraju namirnice i to uvijek primjereno aktualnoj sezoni. Ayurveda, makrobiotika, kao i naši unutarnji instinkti, govore nam koju zdravu hranu trebamo jesti i u koje doba godine.

Jesenski meni prema makrobiotici

Cilj je makrobiotike postići ravnotežu Yina i Yanga, što možemo učiniti konzumiranjem namirnica primjerenih sezoni i podneblju. Makrobiotičku je prehranu 1920. godine razvio japanski filozof  Yukikazu Sakurazawa, također poznat kao George Ohsawa. Duboko je vjerovao da ljudi uz jednostavan, zdrav način prehrane mogu živjeti u potpunom skladu s prirodom. Tvrdio je da makrobiotička prehrana može izliječiti mnogobrojne bolesti.

Sukladno makrobiotici, život na našem planetu je podijeljen na pet sezona. Tijekom svakog godišnjeg doba vlada jedan od pet elemenata (vatra, zemlja, metal, voda ili drvo). U jesensko razdoblje (prema makrobiotici ono traje od 21.09. do 21.12.) vlada element metala. Za jesenski meni zbog toga se preporučuju namirnice koje odgovaraju ovom razdoblju.

Žitarice

– bijela i smeđa riža

Povrće

– cvjetača, kupus, kineski kupus, celer, rotkvica, luk, potočarka, repa, češnjak, poriluk, bundeva, korjenasto povrće

Grahorice

– bijeli grah, soja

Voće

– kruške, jabuke, banane

Trave i začini

– kopar, komorač, majčina dušica, đumbir, hren, cimet, ljuta paprika, bosiljak, ružmarin.

Jesen je vrijeme kad se mnogim od nas javljaju respiratorni problemi, alergije, bronhitis ili prva prehlada u godini. Sve gore navedene namirnice pomažu jačanju pluća, jačanju imuniteta, izbacivanju sluzi i čišćenju probavnoga trakta.

Ljudi koji ne vole kupus, repu ili potočarku često ne znaju kako ih ukusno pripremiti. Pokušajte pomiješati povrće koje volite s onim koje vam je manje primamljivo. Slatkoća bundeve, repe ili slatkoga krumpira lijepo nadopunjuje gorak okus jesenskoga povrća.

Jesenska ayurvedska prehrana

Prema ayurvedi, našu pravu prirodu tvore tri doše:

  • Vata – sastavljena od etera i zraka, odgovorna je za sva kretanja u umu i tijelu
  • Pitta – sačinjena od vatre i vode, odgovorna je za psihičke i fizičke transformacije
  • Kapha – sastoji od vode i zemlje, a odgovorna je za strukturu i stabilnost

Jesen označava početak razdoblja Vate, koja predstavlja suhoću, lakoću, hladnoću, suptilnost i pokretljivost. Značajke zapadnog svijeta gotovo su uvijek naglašene u Vati, u smislu pokreta, podražaja i brzog tempa života.

U jesen se utjecaj Vate gotovo udvostručuje, jer pored svih podražaja i brzog načina života, vrijeme postaje sve hladnije i vjetrovitije, te dolazi do dodatnog narušavanja ravnoteže. Najjednostavniji način za rješavanje ovog problema je da se hranite namirnicama koje uravnotežuju Vata došu.

Povrće

U hladnijim razdobljima izbjegavajte sirovo povrće. Najpoželjnije su namirnice kuhana cikla, mrkva, šparoge, bundeve i slatki krumpir. Ayurveda preporučuje i zeleno lisnato povrće kao što su brokula, cvjetača i špinat, ali trebate ih pripremati sa začinima. U jesenskom razdoblju, smanjite unos kupusa jer povećava vata došu.

Žitarice

Integralne proizvode i žitarice Ayurveda smatra iznimno hranjivima. Savjetuje da uzimate rižu i pšenicu. Ako ih ne podnosite, možete ih zamijeniti sa zobi, ječmom, prosom ili kukuruzom. U umjerenim su količinama vrlo prikladni za jesensko doba.

Voće

Oslonite se na slatko, sočno voće poput bobica, šljiva, naranči i nara. Suho voće prije konzumiranja trebate namočiti u vodi.

Grahorice

Pošto većina grahorica potiče vata došu, ayurveda preporučuje da u jesenskom razdoblju izbjegavate gotovo sve grahorice. Važne su iznimke mung dal, sušeni grašak, crvena i smeđa leća te soja.

Ulja

U jesenskom razdoblju koristite zagrijavajuća ulja – ghee, sezamovo i maslinovo ulje. Pritom obratite pažnju da birate kvalitetna ulja. Odaberite hladno prešano ulje u staklenoj boci.

Sladila

Konzumirajte ih u umjerenim količinama –  sirovi šećer, med i melasa.

Mliječni proizvodi

Dio su tradicionalne ayurvedske prehrane, osobito su važni za balansiranje ravnoteže doša. Za jesenski meni prikladni su  mlijeko, jogurt i mekani sir. Ako ne konzumirate mliječne proizvode, u zamjenu će vam poslužiti mlijeko od badema, soje ili kokosa.

 

Autorica: Vesna Tomašević

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads